Wykształcenie i doświadczenie:
Ukończyła studia magisterskie z Dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz Psychodietetykę w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej. Cały czas się doszkala uczestnicząc w konferencjach, szkoleniach i wykładach specjalistycznych m.in. dotyczącymi żywienia dzieci zdrowych, chorych i mających trudności w jedzeniu z różnych powodów. Swoje doświadczenie zawodowe, zbierała również pracując przy programach wdrażających zdrowe żywienie w przedszkolach oraz propagujących większe spożywanie warzyw i owoców wśród dzieci.
Na co dzień pracuje z dziećmi i ich rodzicami, kobietami w ciąży, karmiącymi oraz parami, które chcą zajść w ciążę lub się do tej ciąży dobrze przygotować. Wspomaga rodziców we wprowadzaniu zdrowych nawyków podczas rozszerzania diety niemowląt, przy pojawiających się w trakcie tego procesu trudności, ale także dostosowuje sposób jedzenia i jego jakość do wymogów wynikających z choroby, alergii czy nietolerancji pokarmowej. Zajmuje się również prowadzeniem dietetycznym dzieci z otyłością. Stara się też rozwiewać wszystkie wątpliwości rodziców na temat składu diety ich dziecka, jego walorów zdrowotnych, a także wskazywać wartościowe zamienniki poszczególnych produktów.
O Marcie:
W pracy z całymi rodzinami najważniejsze jest znalezienie złotego środka pomiędzy tym, co powinno zostać zmodyfikowane w dotychczasowym żywieniu dziecka, a tym co realnie dziecko zaakceptuje i co nie będzie rewolucją w życiu tej rodziny. Każde dziecko i jego rodzice są inni, dla każdego jedne zmiany łatwiej jest wprowadzić, a inne trudniej, dlatego tak istotne jest stopniowe wprowadzanie małych zmian, które poprzez wielokrotne powtarzanie i próbowanie staną się nawykiem i będą wykonywane bez konieczności pamiętania, zastanawiania się czy zmuszania się do nich. Jedzenie i atmosfera przy rodzinnym stole powinny zachęcać do zmiany sposobu żywienia.
Praca i jej tematyka są nierozerwalnie związane z jej życiem prywatnym. Sama jest mamą dwójki dzieci, dlatego wie z czym zmagają się rodzice, którzy chcą wypracować u swoich dzieci zdrowe nawyki żywieniowe. Gotowanie jest jej wielką pasją, dlatego w swojej pracy stara się też pokazać rodzicom, że przygotowywanie posiłków nie musi być nudne, trudne, drogie i skomplikowane, a może być wspaniałą okazją do zabawy, nauki i wspólnego spędzenia czasu.
W Pomoko prowadzi konsultacje dietetyczne dla dzieci i rodziców.